4/21/2017

32. viikko: Pieni marenkikoju avataan huomenna Hollannissa

Marenkibaarimme oli auki tänään 10-13. Saimme kehuja eri makuisista merengeista sekä baarimme huikeasta ulkonäöstä. Myytävää riitti aivan loppuun saakka, suklaa- ja salmiakkimarengit olivat asiakkaiden suosikit, mutta myös vegaaniset marengit saavutti asiakkaansa. Serkukset jatkoisat ihailtavasti myydä tuotteita ja nauttivat loppukesä auringoisesta sunnuntaipäivästä Mäki-Matin perhepuistossa. Tähän tunnelmaan on ihana päättää oma kesäloma ja antaa syksyn saapua sateineen. Baarimme on nyt säilötty lämpimään varastoon odottamaan kevättä. Hymyssäsuin ja onnellisena nukkumaan... Lopuksi haluan kuitenkin kiittää isosiskoani sekä lapsiamme, jotka osaavat tarttua hetkeen - herkkuja silmille sekä suille!
---- 16.8.2015, Jyväskylä
 

Pienen marenkikojun tarina alkoi vuonna 2015, kun palasimme perheineni kanssa Suomeen Yhdysvalloista, jossa olimme kokeilleet pop-up ravintolan pitämistä suomalaislähtöisen Ravintolapäivä -tapahtuman osana. Mieheni oli järjestämässä Niilo Mäki Instituutin Opin ja Osaan -tapahtumaa loppukesästä Mäki-Matin perhepuistoon. Tapahtuman päivä oli myös virallinen ravintolapäiväksi, joten pop-up ravintolat olivat enemmän kuin tervetulleita tapahtumaan. Siskoni oli lapsineen kylässä ja aloimme yhdessä ideoimaan ravintolaa, jossa minä, siskoni sekä meidän neljä lastamme olisimme myymässä ruokaa osana tapahtumaa. Mieheni ehdotti, että tulisimme myymään amerikkalaisia nakkisämpylöitä. En ihastunut ajatukseen ja ehdotin sen sijaa marenkeja, joita olin tehnyt jo useita vuosia tyttöjen synttäreille. Ideaksi syntyi pop-up ravintola: "suklaa nakki ja munaton marenki". Siskoni innostui ajatuksesta ja pian varastosta kaivettiin mieheni tekemä vanha puulaatikko, johon alettiin saman tein rakentaa katosta vanhoista syntymäpäivien koristeista. Siskoni pääsi hyödyntämään Muuramen markkinoilla opittuja taitoja markkinoinnista sekä koristelusta. Serkukset olivat haltioissaan ajatuksesta, että saisivat kokeilla "oikeaa" myymistä. Seuraavan neljän päivän aikana siskoni hyödynsi vanhoja syntymäpäivä koristeita lapsineen ja perusti meille Facebookin tapahtuman. Nimi vaihtui Marenkibaariksi ja unohdimme nakkisämpylät. Itse keskityin tyttärien kanssa marenkien leivontaan. Itse päivä onnistui yli odotusten ja meille jäi hyvät muistot kokeilustamme. Kojun pakkasimme varastoon.

Kojumme oli varastossa kuitenkin vain hetken, kun jo ennen joulua päätimme osallistua Keljonkankaan koulun syysmarkkinoille, Lohikosken koulun joulumarkkinoille, Yläkaupungin yön oheistapahtumaan keväällä, loppukesästä taas uudelleen Opin ja osaan -tapahtumaan ja viimeisimpänä Hipposhallin järjestöjen joulumarkkinoille. Jossain välissä Marenkibaari nimi sai väistyä ja nimeksi tuli Pieni marenkikoju. Opetin siskoni leipomaan marenkeja tavalla, jonka opin jo nuorempana Itävallassa. Perhosaiheisia tuotteita syntyi lisää. Olemme myyneet ilmapalloja, marenkitikkareita, heijastimia, pompuloita sekä pinnejä. Askarteluideoita on jäänyt pöytälaatikkoon ja osaa tuotteista on tehty vain serkuksille. Olemme siskoni kanssa kehitelleet uusia ideoita WhatsAppin välityksellä pitkin talvea. Viime kuukaudet minä ja siskoni olemme virkanneet useita perhosia, leiponeet marenkeja, tehneet saippuaa ja puisia perhoskorviksia sekä suunnitelleet uusia koristeita kojulle.



Minua jännittää! Mitä mieltä Hollantilaiset ovat meidän perhostuotteista ja kuinka onnistun kertomaan Pienen marenkikojun tarinan ilman yhteistä kieltä huomenna Rommelmarkt Oog in Al -tapahtumassa, Byronstraat 16:ssa. Tämä koju ja sen pyörittäminen on meille äideille ja tyttärille rakas harrastus, jonka tarkoitus ei ole niinkään tehdä rahallista voittoa vaan tuottaa viatonta ja harmitonta iloa asiakkaille. Olemme kuunnelleet asiakkaittemme toiveita sekä keskittyneet omaan tekemiseen. Sivutuotteena on opetettu serkuksille jotakin yrittämisestä. Olemme opetelleet leikkaamaan perhosia, laskemaan marenkeja ja rahoja, tekemään rusetteja, olemaan kohteliaita ja markkinoimaan. Kaikki toiminta on ollut alusta asti vapaaehtoista lapsillemme. Parasta on kuitenkin ollut yhdessä oleminen. Meille äideille koju on ollut keino jatkaa askartelu- ja leipomisharrastusta yhdessä lapsiemme kanssa. En tiedä, mikä tulee olemaan kojumme tulevaisuus, kun lapsemme kasvaa isommiksi, mutta ainakin tällä hetkellä voin sen tiivistää sanomaan:

Pieni marenkikoju on pop-up kauppa, joka on syntynyt serkusten ja heidän äitien innostuksesta marenkien leivontaan ja perhosaiheisiin käsitöihin.
---
Pieni marenkikoju (Small Meringue stall) is a non-profit pop-up store, that is created by two sisters together with their children. They all share enthusiasm for baking meringue and making butterfly-themed handicraft.


Perhosterkuin, serkukset äiteineen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti