4/16/2017

31. viikonloppu: Pääsiäinen Hollannissa

Onko moni teistä loman vietossa? Meidän perhe on kotoillut lähes koko pääsiäisen, koska tytöillä ei ole ollut koulua. Tytöt ovat saaneet leikkiä vapaasti. Olemme tosin mieheni kanssa tehneet joitakin rästikirjoitushommia. 

Ennen pääsiäistä tyttöjen iltapäiväkerhosta kyseltiin meidän pääsiäisen ajan hoidon tarvetta. Olemmeko me töissä sekä perjantaina että maanantaina? Itse ihmettelin ja vastasin, että me suomalaiset juhlimme pääsiäistä näinä päivinä. Pääsiäispyhät ovat joissakin Hollannin kaupungeissa samanlaiset kuin Suomessakin. Pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä ovat vapaapäiviä ja pyhien aikana kaupat ovat kiinni. Katolisille hollantilaisille pääsiäinen on edelleen iso juhla ja kaupat ovat olleet täynnä pääsiäiskrääsää tammikuun alkupuolelta asti. Pääsiäispyhät he viettävät ilmeisesti usein perheen parissa ja pitkä viikonloppu käytetään hyödyksi vierailemalla esimerkiksi kaukaisempien sukulaisten luona. Kuitenkin suuressa osassa Hollantia pitkäperjantaina sekä toisena pääsiäispäivänä kaupat ja työpaikat ovat auki aivan normaalisti.

Eräs Hollannin kummallisista asioita on maan uskonto tai pitäisikö sanoa enemmin uskonnottomuus. Hollannissa uskonnon pariin kuuluu vain enää 30 prosenttia väestöstä ja kirkko ja valtio on täysin erotettu toisistaan. Vertailun vuoksi, Suomessa 70 prosenttia kansalaisista on evankelis-luterilaiseen uskontoon kuuluvia ja meillä kirkko ja valtio on sidoksissa toisiinsa. Hollannissa kirkkorakenuksille ei ole juurikaan tarvetta ja niitä on otettu käyttöön aivan muihin tarkoituksiin. Niitä käytetään esimerkiksi pyöräkorjaamoina, ravintoloina ja kauppoina. No mutta palaten tähän kirjoituksen alkuun... Jos ei ole kirkkoja ja uskontoa, niin miksipä juhlia pääsiäistäkään. Itse lähden kuitenkin huomenna ennemmin mämmin ostoon kuin töihin, joten ihanaa pääsiäistä kaikille!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti