3/10/2017

26. viikko: Sisämarkkinat ja niiden hyödyntäminen

Euroopassa tapahtuu paljon muuttoliikettä maiden väleillä ja se ei aina ole niin toivottavaa. Omasta näkökulmastamme kuitenkin tämä "rajat kiinni ja kansallisvaltiot kunniaan" -suuntaus on lyhytnäköinen. Esimerkiksi suomalaisilla on ollut vasta pari vuosikymmentä aikaa totutella ajatukseen, että sisä- ja työmarkkinamme kattavat nyt usean sadan miljoonan ihmisen asuttaman alueen. Täällä Keski-Euroopassa asuessamme olemme useaan otteeseen ihmetelleet, miten vajavaisesti tätä mahdollisuutta hyödynnetään. Kerron muutaman esimerkin seuraavaksi.

Monet suomalaiset nettikaupat eivät esimerkiksi toimita tuotteitaan Keski-Eurooppaan, vaikka niille varmasti olisi tarvetta. Keski-Euroopassa sataa, on kylmä ja kunnon ulkoiluvaatteet olisi varsinkin lapsiperheessä tarpeelliset. Lasten ulkoiluvaatteiden tilaaminen netin kautta Suomesta on osoittautunut todella vaikeaksi. Sitä vaan ihmettelee, miten on mahdollista, että toiseen suuntaan posti kuitenkin kulkee. Esimerkiksi saksalaiset nettikaupat myyvät tuotteitaan runsaasti Suomeen.

Työmarkkinoilla tilanne on samankaltainen. Työnsaanti ei ole Hollannissakaan helppoa, varsinkaan hollannin kieltä osaamattomalle. Lisäksi Etelä-Euroopasta on viime vuosina muuttanut työn perässä paljon väkeä Hollantiin ja muihin Keski-Euroopan maihin, joita talouskriisi ei ole yhtä voimakkaasti koetellut.  Silti välillä kummastuttaa, miten vähän me suomalaiset hyödynnämme mahdollisuutta hakea töitä muualtakin kuin Suomen pieniltä työmarkkinoilta. Toiseen EU-maahan muuttaminen ei ole eri syistä johtuen ole kaikille mahdollista. Silti uskon, että nykyistä useampi suomalainen pystyisi kokeilemaan onneaan myös Suomen sisäisiä työmarkkinoita noin sata kertaa suuremmilla Euroopan sisäisillä työmarkkinoilla. Tässä olisi eräs käytännönläheinen perustelu työuraansa pohjustavalle nuorelle panostaa niin ammatillisessa kuin akateemisessa koulutuksessa myös muidenkin kielien kuin englannin opiskeluun. Hanki sujuva ruotsin kielen taito niin saat paremmat mahdollisuudet Pohjoismaiden yli 26 miljoon asukkaan työmarkkinoille. Opettele saksan kieltä niin kaksikymmenkertaistat oman työnhakualueesi. Yksilöille tämä antaisi lisää pelivaraa maan sisäisten suhdannevaihteluiden varalle. Kokonaan toinen kysymys on tietysti se, millaiset vaikutukset työikäisen väestön laajamittainen muuttoliike on eri maiden maiden kansantaloudelle. Se toisen pohdinnan aihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti