10/02/2016

6. viikonloppu: Groningen ja syntymäpäivät


Lauantaina tehtiin päivämatka Groningeniin. Matka olisi tietty taittunut muutamassa tunnissa junalla, mutta koska mieheni oli autonvientimatkalla Suomeen, päätettiin hyötyä vielä viimeisen kerran autostamme täällä. Ajoimme tuonne Groningeniin hieman kiertotietä, ja kävimme katsastamassa 32 kilometriä pitkän Afsluitdijkin padon. Vuonna 1933 valmistunut pato rakennettiin aikoinaan erottamaan Pohjanmereen kuulunut Zuiderzeen lahti järveksi. Lahdelle annettiin myös uusi nimi - IJsselmeer. Padon keskeltä löytyi viehättävä pieni kahvila, jossa nautittiin teet ja mehut sekä ihasteltiin hetki maisemia. Täältä jatkettiin matkaa kohti Friisinmaa -provinssia, josta edelleen ajettiin suorinta reittiä kohti Groningenia.

Groningen oli mukava ja kompakti kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta. Kaupungissa tuntui olevan paljon opiskelijoita. Kaupungin keskusta oli kokonsa puolesta pienehkö ja tunnelmaltaan enemmän saksalainen kuin mikään aikaisemmin vierailemamme kaupunki. Kaupunki on ulkoasultaan myös kaunis ja olisihan sieltä löytynyt paljon nähtävääkin, museoita ja kirkkoja. Tällä kertaan kuitenkin käytiin ihastelemassa vain ruokamarkkinoita ja nauttimassa erinomainen sekä erittäin edullinen illallinen De Betert Tijden -ravintolassa. Loppuilta meni sitten tyttöporukalla junassa kirjoja lueskellen kohti Utrechtia. 

Sunnutaina herättiin aikasin ja lähtettiin reippaasti vesisateesessa pyöräilemään kohti Ballorig -sisäleikkipuistoa ja syntymäpäiviä. Päivä menikin nopeasti, kun tyttärillä oli leikkikavereita ja itse sain hieman hengähtää tässä seuraavan viikon yksinhuoltajan arjessa. Ensi viikon yritetään totuttaa itsemme autottomaan elämään. Hirvittää hieman kuinkahan tässä selvitään ja onnistuuko arjen pyörittäminen pelkillä polkupyörillä ja junilla. En kuitenkaan halunnut lähteä selvittämään auton rekisteröintiä Hollannissa, sillä jos nettikirjoituksia on uskominen, kestää viikko jos toinenkin tässä rekisteröinnissä. Lisäksi meidän perheen hiilijalanjälki pieneni huomattavasti - ainakin hetkellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti