1/15/2017

18. viikonloppu: Nuoremman tyttären syntymäpäivät luokkakavereille

Miten järjestää syntymäpäivät ulkomailla kansainväliselle lapsijoukolle? Olin jo ennen joulua ehdottanut syntymäpäivien viettoa esim. elokuvateatterissa, rautatiemuseossa tai ehkäpä sisäleikkipuistossa. Näin saisimme kutsuttua koko luokan syntymäpäiville ja meidän ei tarvitse siivota kotiamme ennen ja jälkeen syntymäpäivien. Mutta mikään vaan ei tuntunut kelpaavan. Nuorempi lapsemme halusi ehdottomasti kotisynttärit, joissa on kermakakku, ongintaa, vapaata leikkiä ja disco. Perinteiset suomalaiset synttärit ulkomailla, huh! Kuinka järjestän sellaiset ilman stressiä, jos juhlaväkenä on monesta eri maasta tulevia lapsia. Tein lopulta itselleni listan asioista, jotka on hyvä huomioida kotisyntymäpäiviä järjestäessä ulkomailla:

1. Keksi syntymäpäiville teema, jotta pääset helpommalla. Näin joulun jälkeen päätimme tyttäreni kanssa koristella kodin tähdillä ja tietysti perhosilla. Koska joka paikassa oli tähtikoristeet tarjouksessa ja perhosia meiltä löytyy ihan omasta takaa. Näin saadaan kutsutkortit, herkut kouluun ja koristelut yhteensopiviksi pienellä vaivalla. (Näin ainakin itse ajattelin viime viikonloppuna...)

2. Valmistautuminen täytyy aloittaa ajoissa. Et varmasti löydä kaikkea haluamaasi yhdestä kaupasta. Joudut käymään monissa eri kaupoissa jopa useaan kertaan, jotta saat kaikki haluamasi tavarat. Löysin lopulta sopivat kertakäyttöastiat, discoverhot, ilmapallot ja valotikut - kaikki eri kaupoista. Kaupoissa kiertämiseen menee aikaa ja pitää huomioida, että kaupat ei täällä ole auki arkipäivinä kuin kuuteen asti. Työssäkäyvän on siis toimittava todella pienessä aikaikkunassa etsiessä tarvikkeita.

3. Laita kutsut ajoissa sähköpostitse suoraan vanhemmille. Itse tosin tein virheen, että laitoin lapseni jakamaan kutsut toisille lapsille. Jotkut kutsut eivät saavuttaneet vanhempia ja perjantaihin mennessä oli vasta kaksi ilmoittautunutta. Olisin päässyt paljon helpommalla, jos olisin kutsunut vain sähköpostin välityksellä koko luokan. Nyt perjantaiaamuna lähettelin muistutusviestiä vanhemmille perään ja lisäsin kutsun koskemaan luokan poikiakin. 

4. Tarjottavat kannattaa miettiä tarkkaan. Olin tehnyt tarjottavaksi marjatäytekakun ja coctailtikkuvihanneksia. Nämä meidän suomalaisten marja- ja vihannesherkut ei ole kaikkien kansallisuuksien herkkuja. Onneksi kuitenkin olin ostanut popcornia, limsaa ja karkkia. Näitä tarjottiin lopulta ja vanhemmat saivat nauttia kakun ja vihannekset keskenään.   

5. Discomusiikiksi ei käy Antti Tuisku, Sanni tai Robin, koska kuka ulkomaalainen näitä tuntee. Kuunneltuamme koko perjantai-illan discohittejä lasten kanssa Youtubesta, päädyimme muutamiin varmoihin kansainvälisiin kappaleisiin: PIKOTARO - PPAP, HAPPY, The Gummy Bear Song, CAN'T STOP THE FEELING!, Uptown Funk ft. Bruno Mars. Vaihtoehtoja olisi kyllä ollut vaikka millä mitalla, mutta jonkilaista sensuuria on hyvä pitää mielessä. Suuri osa lapsista ymmärtää puhuttua englantia paremmin kuin minä itse, joten laulujen sanoja on hyvä kuunnella tarkasti etukäteen. Ehkäpä Sexy and I know it ei ole lastenmusiikkia, kun kuuntelen laulun sanoja.

6. Synttäreille on hyvä lisätä jotain pientä suomalaista. Onginta tuntuu olevan vain suomalainen syntymäpäiväleikki, ja se saa aina paljon ihastuneita huudahduksia osakseen. Palkinnoksi pusseihin olimme ostaneet karkkikorut Suomi-lomallamme. Näitäkään ei tuntuneet muualta tulevat lapset tietävän. Avaa lahjat yhdessä vieraiden kanssa. Tapa tuntui olevan outo. Tyttäremme halusi kuitenkin kiittää kaikkia paikalla olevia saamistaan lahjoista ja ihastelimmekin niitä yhdessä koko porukalla. Lopuksi on hyvä varata aikaa myös vapaaseen leikkiin. Sillä Friends Lego -kaupunkimme tuntui olevan myös hyvin pohjoismaalainen juttu. Kaikki vieraat olivat hyvin ihastuneita lastemme rakentamaan pieneen hollantilaiskaupunkiin ja sen kyljessä olevaan huvipuistoon. 

Lopulta synttärit onnistuivat hyvin ja kaikki tuntuivat viihtyvän. Kiitos kaikille synttäreitä yhdessä juhlineille niin Suomessa kuin Hollannissakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti