5/05/2017

34. viikko: Gaudí x 3 ja takaisin Hollantiin

Barcelona ja arkkitehti Antoni Gaudí (1852-1926) kuuluvat samaan lauseeseen. Gaudín luonnonläheinen tyyli lienee tuttu monelle Barcelonassa kävijälle ja myös arkkitehtuurista tykkääville maallikoille. Varmasti suurin osa Barcelonassa kävijöistä tietää ainakin Sagrada Famílian tai Park Güellin. Mutta tiesitkö, että Gaudín luomuksia on Barcelonassa enemmänkin? Gaudín rakennuksia löytyy UNESCO:n maailmanperintölistalta peräti seitsemän. Barcelonassa kävijöille tuttuja nimiä ovat kaupungista löytyvät Sagrada Família, Parc Güell, La Pedrera, Casa Batlló, Palau Güell sekä Casa Vicens, mutta kaupungin ulkopuolelta löytyy vielä yksi todella kiinnostava kohde, Colònia Güellissa sijaitseva kirkko, Cripta Gaudí. Itse aloitin arkkitehdin tyyliin tutustumisen sieltä, koska sisäänpääsyä ei joudu jonottamaan ja tässä pienessä kylässä välttyy turistimassoilta.
Teimme aurinkoisena vapun päivänä retken Colònia Güellille. Itse Colòniaan eli entiseen teollisuusyhdyskuntaan ja nykyisin pieneen rauhalliseen kylään pääsee kiertelemään ilmaiseksi, mutta kirkkoa varten pitää ostaa sisäänpääsylippu infokeskuksesta, jossa sijaitsee myös pieni näyttely alueesta, matkamuistomyymälä sekä vessat. Sisäänpääsy kirkkoon maksaa 7 euroa.

Katalonialainen liikemies Eusebi Güell tutustui Gaudín työhön Pariisin maailmannäyttelyssä 1878 ja palattuaan Barcelonaan hän etsi Gaudín käsiinsä ja näin he aloittivat yhteistyön, jonka jäljet näkyvät Barcelonan arkkitehtuurissa. Gaudísta tuli suvun oma arkkitehti, joka suunnitteli kaiken mitä suku tarvitsi taloista kirkkoihin ja edelleen vesisäiliöihin. Colònia Güell sai alkunsa vuonna 1890. Eusebi Güell siirsi aiemmin Santsissa sijainneen tekstiilitehtaansa mailleen Barcelonan ulkopuolelle Santa Coloma de Cervellóon ja rakennutti sinne tehtaan lisäksi asuinrakennukset ja palvelut kouluineen ja kirkkoineen työntekijöilleen. Malli kylälle tuli Englannista, jossa oli jo kauan rakennettu tehtaita kaupunkien reunamille, juoksevan veden äärelle. Còlonia Güellin merkittävin nähtävyys on Gaudín suunnittelema kirkko, joka on yksi alueen helmiä. Maailmanperintökohteeksi se julistettiin vuonna 2005. Täällä Gaudí kokeili ensimmäistä kertaa monia innovaatioitaan, ja kirkko toimi ikään kuin koekappaleena Sagrada Famíliaan varten. Moni yksityiskohta onkin tuttu Sagrada Famíliasta, vaikka tämä kirkko onkin paljon pienempi. Kävimme kiertämässä kirkon sisä- ja ulkopuolelta. Pienessä kylässä on myös kolme ravintolaa, jossa kauimmaisessa kävimme syömässä todella edullisen ja herkullisen vappulounaan - suosittelen. 
Kaikista kuuluisin ja komein – ja edelleen keskeneräinen – Gaudín rakennus Barcelonassa on Basilika de la Sagrada Famíliasta. Sagrada Familian rakentaminen alkoi jo vuonna 1882. Alunperin siitä suunniteltiin sovinnaista goottilaista katedraalia, mutta kun Antoni Gaudí pääsi rakennustöiden ohjaksiin, sovinnaisuus jäi. Elämänsä viimeiset 16 vuotta Gaudí asui kirkon rakennustyömaan kopissa. Katedraalin rakentamisesta tuli hänelle pakkomielle ja hän erakoitui. Kun Gaudí jäi rautiovaunun alle 74-vuotiaana 1926 ja kuoli, häntä ei tunnistettu, vaan luultiin kerjäläiseksi. Vaikka kirkot ja niihin jonottaminen eivät yleensä reissatessa kiinnosta, niin tämä kannattaa ehdottomasti käydä katsoa ainakin nopeasti ulkoapäin. Tällaista kirkkoa ei ole toista missään päin maailmaa. Rakennustyöt jatkuvat ja jatkuvat. Vieläkin on torneja rakentamatta. Joidenkin arvioiden mukaan Sagrada Familia valmistuu 2026. Tätä en kyllä itse usko. Keskeneräisyys on yksi tämän kirkon valttikorteista.
Toinen Barcelonasssa ehdottomasti käymisen arvoinen paikka on Gaudín puisto. Gaudin mesenaatti Eusebi Güell osti puistoa varten kuuden hehtaarin alueen ja antoi Gaudille 1910 vapaat kädet toteuttaa itseään. Alueelle piti tulla 60 huvilaa, mutta yleisö ei innostunutkaan ajatuksesta, joten vain viisi taloa valmistui. Näkemistä puistossa silti riittää, alkaen sadan pylvään salista ja päättyen maisemiin yli Barcelonan. Tosin turistipaljouteen tulee varautua näin turistikauden ulkopuolellakin. Park Güell on nykyään osittain maksullinen, mutta itse jätimme sisäänpääsyn maksamatta ja päätimme kiivetä  näköalatasanteille ja jäädä kuuntelemaan katalonialaisen kitaran sointuja kivisistä pilarirakennelmassa.
Viikon puolivälissä palattiin takaisin Utrechtiin, jossa sekä torstai että perjantai meni pääosin kotosalla töitä tehdessä, pyykkiä pestessä sekä levätessä. Tytöillä jatkui vielä toukokuun lomaviikot pari päivää. Lisäksi torstaina oli toisen maailmansodan sodan uhrien muistopäivä. Monissa paikoissa järjestettiin hiljentymisiä ja liput liehui puolitangossa. Lisäksi kaupat oli osin kiinni.  
Perjantaina vietettiin vapautumisen muistopäivä eli isoja katujuhlia tiedossa. Itse käytiin Lombokissa eli viereisessä kaupunginosassa katukirppiksellä kävelemässä. Olipahan tavaraa myynnissä. Suurinosa aivan roskaa, esimerkiksi vanhoja rikkinäisiä pölyimureita, polkupyörän rikkinäisiä sisäkumia, vanhoja LP levyjä, kirjoja, vaatteita, astioita, leluja... Hinnat kirpputorilla oli kuitenkin hyvin edullisia. Tyttäreni osti itselleen retrot nukenrattaat 5 eurolla ja minä metallisen kynttilänjalan 3 eurolla. Illalla olisi ollut vielä monissa paikoissa ulkofestareita, mutta sää oli kolea ja sateinen, joten päätettiin jättää nämä väliin ja nautittiin korjatusta kylpyammeesta. Viimein saatiin siis korjattua talossamme ammeen tulppa, käsienpesualtaan tulppa, ovikello ja pyykinpesukone. Pikkuvikoja, mutta korjattuna parantavat asumismukavuutta huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti