11/27/2016

14. viikonloppu: joulumarkkinoita ja kansallismuseo

Aamupäivällä kävimme kotikulmilla järjestetyillä pienillä joulumarkkinoilla. Tunnelma oli mukavan kotoinen. Tarjolla oli vanhoja pop-levyjä soittava DJ, käsityöläisiä, muutama herkkukauppias sekä keittoa tarjolla rautapadoista. Nautimme tomaattikeitot ja kaakaot harvinaisessa auringonpaisteessa ja päätimme jatkaa isommille joulumarkkinoille.
Edessä oli siten 10 kilometrin pyöräily pienessä pakkasessa, mutta auringonpaisteessa. Molemmat tytöt päättivät tällä kertaa ryhtyä kyytiläisiksi, jotta matka sujuisi joutuisammin. Suuntasimme taas kohti Haarzuillensin kylää ja Kasteel de Haar -linnaa. Ensin tosin oli puettava reippaasti enemmän vaatetta päälle ja säädettävä polkupyörien satulat sopiville korkeuksille. Pyörämatkalla nähtiin jo ensimmäisiä merkkejä talvesta - jäätyneitä kanavia. Päästyämme perille, huomasimme että olimme unohtaneet käydä pankkiautomaatilla matkalla ja täkäläisellä tililläkin oli vain muutama kymppi rahaa. Noh, mietimme, että eihän "Country & Christmas Fair 2016" joulumarkkinoille nyt niin kalliit liput voi olla. Arvioimme väärin, lipun hinta oli 20 euroa henkilö. Huh! Maksoimme sisäänpääsyn kiltisti, koska pyörämatka heti takaisin ei houkutellut. Niin ja tytöt pääsivät ikänsä puolesta sisään ilmaiseksi. Onneksi markkinoille oli tuotu siirrettävä pankkiautomaatti, joten saatiin hieman rahaa ostoksiin ja ruokaan. Paikalla olikin paljon kauppiaita, yhteensä yli 240 pistettä, ja tunnelma tietysti hyvin kaupallinen. Onneksi osasin kuitenkin hillitä itseni ja jättää kaikki bling bling joulukoristeet takaisin myyntipöydille. Ostimme ainoastaan pienen palan fudgea ja pienen nuken. Tunnelma markkinoilla oli kuitenkin jouluinen ja paikka itsessään sopi hyvin näille markkinoille.
Sunnuntaina suunnattiin aivan toisaalle ja jätettiin 1. adventin juhlinta vain Partio -joulukalenterin avaamisen asteelle. Päätimme sunnuntai kunniaksi suunnata museokorteillamme Amsterdamin  Rijksmuseumiin eli tuttavallisemmin valtionmuseoon. Pienenä vinkkinä voin sanoa, että mikäli Amsterdamissa haluaa vierailla monessa suuressa museossa, on Museum Jaarkaart eli museokortti erinomainen hankinta. Monien museoiden ja taidegallerioiden pääsymaksu on yli 10 euroa, ja kun museokortti yli 25-vuotiaalta maksaa 40 euroa ja on voimassa vuoden, voi hyvin laskea onko kortin hankkiminen kannattavaa. Kortin voi ostaa mistä tahansa museosta paikan päällä, ja kortti oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn yli 400 museoon, joihin sisältyy lähes kaikki merkittävimmät museot Alankomaissa. Mutta takaisin tähän valtionmuseoon, jonka suojista löytyy erityisen paljon kulta-ajan maalareiden esimerkiksi Frans Halsin, Rembrandtin ja Vermeerin töitä, mutta myös paljon muuta, etenkin valokuvia ja aasialaista taidetta. Kiersimme museon neljä kerrosta reilussa parissa tunnissa ja näimme paljon tauluja kalpeanaamaisista lapsista ja pönäköistä sotasankareista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti