12/06/2016

16. viikko: Suomen itsenäisyyspäivä maailmalla

Miten juhlia itsenäisyyspäivää maailmalla? Miten kertoa koulukavereille, mikä päivä tänään on? Oliko se birthday vai independent day? Äiti, tiesitkö, että espanjalaisilla on karnevaalit niiden heidän omana juhlapäivänään? Katsotaanko me taas niitä kättelyitä tietokoneruudulta?

Niin, miten sitä itsenäisyyttä oikein juhlitaan maailmalla - suomalaisena. Siinäpä kysymys, johon on todella vaikea vastata. Jokaisessa kultturissa on omat tapansa juhlia kansallispäiviä ja se kuinka nämä oman kulttuurin juhlapäivät siirretään vieraaseen maahan on vaikeaa, varsinkin näillä lyhyillä ulkomaankomennuksilla. Olemme perheenä juhlineet itsenäisyyspäivää jo Kiinassa sekä Yhdysvalloissa omalla tavallamme, nyt on Hollannin vuoro. Mutta kuinka juhlia, jos Hollannissa omilla lapsilla on aivan normaali koulupäivä ja meillä vanhemmilla työpäivä. Tätä normaalia arkea eläessä suomalaisuus ja omat sukujuureni jäävät luonnollisestikin taustalle. Niistä saattaa muistuttaa jauhokaapissa nököttävä puoliksi käytetty ruisjauhopussi tai lasten mummon itse neulomat villasukat. Näin itsenäisyyspäivänä minun suvussani on ollut tapana muistaa poisnukkuneita käymällä heidän haudoilla ja sytyttää illalla kynttilät jokaiselle talomme ikkunalle. Mutta kuinka toteutan nämä oman kulttuurin tapani,  jos asun yli 2000 kilometrin päässä kotiseudultani ja naapurustossani asuu ainoastaan hollantilaisia perheitä, jotka tuskin ymmärtävät kynttilöiden merkitystä ikkunalaudoillani.

Kuinka me sitten lopulta päätimme tänään juhlia? Olen edellisenä päivänä varmistanut molempien tyttärieni luokkien opettajilta, että tänään he saavat tuoda kouluun Pandan Suomi -suklaata luokkakavereilleen ja kertoa suomalaisuudesta sekä meidän maamme syntymäpäivistä. Tämän pienen valmistelun vuoksi, saan sähköpostiini ihanan tervehdyksen kesken työpäivän tyttäreni opettajalta: "She told me about the special day and we all said happy birthday to Finland!" Tänään katson myös perheeni kanssa netin kautta Itsenäisyypäivän vastaanottoa Amsterdamissa, Piece of Finland - kahvilassa yhdessä muiden ulkosuomalaisten kanssa. Ostan perheelleni glögit, lapsilleni karjalanpiirakat ja vanhemmille tumman leivän lohiviipaleella. Koska edessä on vielä yli tunnin matka Utrechtiin junalla ja polkupyörällä, käymme paikalla nopeasti vain pyörähtämässä. Olemme kansana jo saavuttaneet reippaan iän itsenäisinä, 99 vuotta, joten ehkäpä meille riittää hieman pienempikin juhliminen.

Todettakoon nyt lopuksi vielä, että ei Suomessa kaikki asiat ole hyvin, jos seuraa viime vuosien valtamedian uutisointia näin ulkopuolelta. Kuitenkin siellä on monta asiaa hyvin, joista voin ylpeänä kertoa maailmalla. Asiota, joista olen erityisen ylpeä, on se kaikkialla ympäröivä rauha ja hiljaisuus. Lisäksi Suomen upea luonto jokamiehenoikeuksineen, Valion laktoosittomat tuotteet, 100%:set Xylitol -pastillit, ilmainen peruskoulutus kouluruokineen, sauna sekä tietysti omat sukulaiseni ja ystäväni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti