12/04/2016

15. viikonloppu: Saksan joulumarkkinoille

Heräsimme lauantaina normaalia aikaisemmin. Edes aurinko ei ollut vielä noussut, kun jo otimme polkupyörät ja lähdimme matkaan kohti Saksaa. Suuntasimme kohti Düsseldorfia tapaamaan tuttavia ja ihmettelemään monia joulumarkkinoita. Koska matkaa Saksan länsiosan suuriin kaupunkeihin on vain muutama tunti, oli jollain muillakin hollantilaisilla aivan sama ajatus kuin meillä. Juna oli aivan viimeistä penkkiä myöten täynnä. Saimme tytöille järjestettyä istumapaikat, mutta itse jouduimme seisomaan parin tunnin junamatkan. Suomen junissa on mielestäni kyllä mukavampi matkustaa lasten kanssa. Tyhjille paikoille pääsee pyytämättä istumaan ja matkalaukkua ei säilytetä penkillä vaan sille varatulla paikalla eli esim. hattuhyllyllä. Kaiken lisäksi varsinkin vanhemmat ihmiset tuhahtelivat, jos paikkaa pyysi vapaaksi matkatavaroista. Juniin saa ostettua kyllä paikkalipun, mutta tällä kertaa jätimme ne ostamatta. Ensi kerralla pitää harkita paikkalipun ostamista. Pääsimme kuitenkin perille ja vastassa meitä oli tuttava tila-auton ja kahden lapsen kanssa. 

Suuntasimme tuttavaperheen kanssa pienille ja kotoisille naapuruston joulumarkkinoille, jossa saimme nautittua ensimmäiset hehkuviinit, makkarat ja tikkuperunat. Lisäksi tytöt pääsivät karuselliin. Lopulta tytöt taisivat pyöriä karusellissa kahdeksaan kertaan vanhempien nauttiessa aurinkoisesta säästä hehkuviinikupit käsissään. Tämän karusellipyörimisen jälkeen kävimme vielä tuttavien luona päiväkahvilla ja tytöt leikkimässä lasten leluilla. Tytöt oli kyllä mielissään, kun näkivät muita suomalaislapsia maailmalla ja pääsivät kyläilemään.
Alkuillasta lähdimme kohti hotellia, jossa jätimme vain tavaramme ennen kuin suuntasimme kohti isompia markkinoita ja kaupungin keskustaa. Ajatus ei ollut järin uniikki, sillä tuntui, että samoilla markkinoilla olivat kaikki turistit ja paikalliset. Ihmisiä oli todella paljon liikenteessä ja varsinkin hehkuviinitiskien liepeillä ihmiset tungeksivat kuin kiinalaisessa metrossa konsanaan. Löysimme pretzelit ja ohutpohjaiset hapankermapizzat. Kävimme myös suklaakaupassa ostamassa jouluksi pieniä herkkuja. Tietysti nautimme raatihuonetorilla hehkuviinit kirpakassa pakkassäässä. Jonnekin oli päästävä lämmittelemään, joten päätimme vielä käydä maailmanpyörässä ilta-ajelulla. Näkyvyys oli tosin melko olematon sankan sumun vuoksi. Saimme nauttia kyydistä jopa neljän kierroksen ajan. Kahdeksan jälkeen lähdimme viimein kohti hotellia, jotta jaksamme aamulla herätä aikaisin ja löydämme ehkäpä hieman hiljaisemmat keskustan markkinat. Näillä markkinoilla oli kuitenkin jouluinen tunnelma joskin hieman kaaosmainen.

Ajatuksemme osui oikeaan ja sunnuntaiaamuna markkinoilla ei ollut ihmeemmin ruuhkaa. Pääsimme paremmin myyntipisteille ihastelemaan piparkakkumuotteja ja joulukoristeita. Hetken kierreltyämme totesimme kuitenkin samojen myyntituotteiden toistuvan, vaikka kojut itsessään olivatkin ulkopuolelta hyvin erilaisia. Olimme kuitenkin päättäneet tutustua kunnolla tähän joulutorien tarjontaan, joten keskipäivällä suunnattiin kohti suomalaista joulutoria laitakaupungille. Täällä pääsimme nauttimaan glögiä ja loimulohisämpylöitä, tosin myytävänä olevat tuotteet olisi voinut olla muutakin kuin porontaljoja ja perinteisiä suomalaisia joulukoristeita. Itse ostettiin muutama karkkirasia ja lähdettiin junalla kohti Kölniä ja uusia joulumarkkinoita. Tottahan toki piti vertailun vuoksi kokea myös viereisen kaupungin joulumarkkinat.
Kölnin tuomiokirkon vieressä olevilla markkinoilla oli taas ihmisiä, tunnelma ei ollut aivan samanlainen kuin Düsseldorfissa. Myyntikojut oli samalla kaavalla tehtyjä, mutta tuotteet hyvinkin erilaisia. Toisaalta kaupungin kuuluisa tuomiokirkko tarjosi todella jylhän taustan jouluostosten teolle ja herkkukojujen haistelulle. Silti nämä markkinat tuntuivat hieman hengettömältä ja yllätyksettömältä.
Viideltä lähdettiin jo kohti juna-asemaa ja Utrechtia. Viikonlopun saldona oli ainakin viidet eri joulumarkkinat, herkullisia ruokia, paljon ihmisiä sekä upeita nähtävyyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti