Lauantaina nuorempi tyttäreni vaati päästä eläintarhaan. Vaatimus syntyi mitä ilmeisemmin siitä ajatuksesta, että Pekingissä ja Madisonissa asuessamme kävimme heti ensimmäisenä viikonloppuna eläintarhassa. Perjantai-iltana nettisurffasin kuumeisesti läheellä sijaitsevia eläinpuistoja. Mielenkiinto kohdistui heti puistoon, jossa tuntui olevan vain apinoita niiden luonnollisessa ympäristössään. Lauantaipäivän kohteeksemme valikoitui siis Apenheul -eläintarha, joka on alle tunnin ajomatkan päässä Utrechtista. Se on ensimmäinen puisto
maailmassa, jossa eläimet saavat liikkua aivan vapaasti sekä ihmisten että kasvillisuuden keskellä. Puistoalue metsineen on suuri ja sijaitsee Apeldoorn kaupungin vieressä. Puisto on avoinna keväästä syksyyn ja sen toiminta on rahoitettu täysin Apelheul -säätiö varoilla. Puistossa on 60 vakituista työntekijää, paljon sesonkityötekijöitä, tutkimuskeskus, kolme ravintolaa sekä pari matkamuistokauppaa. Vaikka en ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan koko puistosta, se osoittautui erittäin siistiksi paikaksi ja eläimet tuntuivat voivan siellä hyvin.
Apinapuisto on valokuvaaja Wim Mager hengentuote. Hän osti ensimmäiset kääpiöapinansa jo 60-luvulla. Mitä ilmeisemmin harrastus
lähti nopeasti käsistä ja 1971 avattiin ApelHeul -teemapuisto. Alusta alkaen apinoiden haluttiin asustavan lähes luonnollisessa ympäristössään, jotta niiden käyttäytymistä voitaisiin tutkia. Aluksi puistossa oli vain muutamia lajeja, mutta nyt siellä asustaan jo yli 30 eri kädellistä, mukaan lukien kääpiösimpanssit, gorillat ja orangit. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, jos näillä seuduilla sattuu liikkumaan.
Sunnutaina uhmasimme tyttöjen kanssa vesisadetta iltapäivästä ja suuntasimme pyörät kohti Utrechtin keskustaan kohti UitFeest 2016 -tapahtumaa.
UitFeest -tapahtuma on jo 15 vuotta vanha ja se on Utrechtin isoin ja onnistunein ilmaisfestivaali. Kävijöitä tapahtumassa on noin 60 000 vuosittain. Kaupunkijuhlaa voi hyvin verrata Helsingin taideiden yöhön, koska lähes kaikki esitykset on ilmaisia ja taidepainotteisia. Liikkeellä oli useita katutaiteilijoita, tarinankertojia, positiivareiden soittajia ja tanssiryhmiä. Vaikka tarjolla oli toiminnallisia linnan turnajaisia ja ilmaisia teatteriesityksiä, tytöille tuntui riittävän vanhan kaupungin keskustan ja sen kahviloiden ihastelu. Itse ihastuin Amsterdamista kotoisin olevan "The Famous Unknowns" -bändin katusoitantaan, jota kuuntelimme hetken kaupungin keskustassa. Kaksi rumaa miestä, rumpukone ja karvalakki järjettömän pitkillä kitarasooloilla tuntui toimivalta yhdistelmältä tänä sateisena iltapäivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti